*Sušené droždie
Kód: 2024/100G 2024/500G Zvoľte variantSúvisiaci tovar
Podrobný popis
DÁVKOVANIE: podľa receptu, alebo 10g na 1 kg múky (suchých surovín)
To znamená, že:
- 100g balenie vystačí na 10 kg múky
- 500g balenie vystačí na 50 kg múky
PREPOČET Z KLASICKÉHO DROŽDIA: váhu čerstvého droždia vydeľte štyrmi. Dostanete váhu potrebného sušeného droždia.
Napr.: 42g čerstvého droždia : 4 = 10,5g sušeného droždia.
Tipy a rady:
- Skladovanie: Sušené droždie uchovávajte na chladnom a suchom mieste. Po otvorení ho skladujte v uzavretej nádobe v chladničke alebo mrazničke.
- Dávkovanie: Používajte správne množstvo droždia podľa receptu. Pre väčšinu receptov postačuje jedno balenie (7g) sušeného droždia na 500g múky.
- Kvalita: Ak si nie ste istí kvalitou droždia, vykonajte test aktivácie (pre aktívne sušené droždie) pred použitím, aby ste sa uistili, že droždie je stále aktívne.
Príprava kvásku - aktivácia sušeného droždia:
- Rozpusťte požadované množstvo droždia v teplom mlieku, alebo v teplej vode (37°C) s malým množstvom cukru (prípadne aj s trochou múky).
- Počkajte 5-10 minút, kým sa droždie zaktivuje a začne peniť . Správny kvások je vtedy, ak narastie o polovicu.
Sušené droždie je veľmi praktické a všestranné, čo z neho robí ideálnu voľbu pre domáce pekárstvo aj profesionálne pečenie.
RECEPT NA DONUTY (ŠIŠKY)
Kvások:
- 470 ml mlieko
- 10g sušené droždie
- 1 PL cukor
Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné a rozmiešajte v ňom cukor (nesmie byť horúce). Potom pridajte droždie. Nechajte podkysnúť (napučať) cca 5 - 10 minút.
Cesto:
V miske dobre premiešajte suché suroviny:
- 3 PL cukor
- 1 ČL soľ
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 760g hladkej múky (najlepšia je 00 Pohronský Ruskov)
Toto si zatiaľ odložte nabok.
Nasledovné suroviny môžete dávať hneď do nádoby z robota, ak budete cesto miesiť v kuchynskom robote.
- 3 žĺtka
- 50g stopené maslo
- 2 - 3 cl rum (príp. iná pálenka)
K žĺtkom, maslu a rumu pridajte napučaný kvások. Pridajte časť múky a zapnite robot s hákovým nadstavcom. Potom postupne po častiach pridajte zvyšnú suchú zmes.
Hladké vypracované cesto prikryte utierkou (alebo ešte lepšie krytom na ošatku) a nechajte na teplejšom mieste kysnúť približne hodinu (cesto má zdvojnásobiť objem).
Potom cesto pomocou karty vyberte z nádoby a dajte ho na dobre pomúčenú silikónovú podložku, na ktorej sa cesto nebude priliepať. Premieste ho rukami a valčekom ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm (hrubšie).
Pomocou vykrajovača z cesta vykrajujte donuty. Cesto, ktoré Vám ostalo nakoniec zmiešajte, rozvaľkajte a znovu vykrojte. POZOR: zvyšné cesto vždy zmiešajte na raz - veľmi ho netrápte, lebo bude tvrdé :)
Vykrojené donuty prikryte utierkou a nechajte ich vykysnúť 45 minút (záleží od teploty v miestnosti).
Vykysnuté donuty opatrne preložte do rozohriateho oleja (stupeň sporáka 4 z 9 alebo 2 z 3). Pri tejto teplote vyprážajte do zlato-oranžova. Vyberajte ich na tácku vyloženú papierovými utierkami, aby prebytočný olej nasiakol do papiera a šišky neboli mastné.
TIP: pri vyprážaní vhoďte do oleja 1 cm hrubé kolieska ošúpanej mrkvy. Zabráni to prepaľovaniu oleja.
Ozdobte nerozpustným práškovým cukrom, polevou, posypmi alebo nutellou či lekvárom - je to na Vás :)
Dobrú chuť :)
***PL - polievková lyžica, ČL - čajová lyžička
recept napísala Patrícia Paciga
Dodatočné parametre
Kategória: | Doplnkové suroviny |
---|---|
Lepok/glutén: | bez lepku |
Laktóza/mlieko: | bez laktózy |
Vajcia: | bez vajec |
Sója: | bez sóje |
Sezam: | bez sezamu |
Orechy: | bez orechov |
Arašidy: | bez arašidov |
Zloženie: | sušené droždie, emulgátor: sorbitanstearát E491 |
Skladovanie: | V suchu - Teplota: max. + 25 °C - Relatívna vlhkosť vzduchu: 65 % až 70 %. Po otvorení pri teplote do 7°C dobre uzatvorené a spotrebujte do 6 mesiacov |
Krajina pôvodu: | Portugalsko |
Výživové údaje na 100g: | Energia 1498 kJ / 357 kcal; Tuky 7 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 6 g); Sacharidy 19 g (z toho cukry 1 g); Bielkoviny 44 g; Soľ 1,0 g; Vláknina 22 g |
vyhľadávanie: | |
Krajina pôvodu hlavnej zložky: | Sušené droždie (EÚ a mimo EÚ) |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.