Ošatky a pomôcky na domáci chlieb a pečivo
- ošatka je nádoba, v ktorej cesto na chlieb kysne (zväčšuje objem).
- chlieb sa v ošatke nikdy NEPEČIE - ošatka slúži na to, aby chlebík pri kysnutí držal taký tvar, aký chceme aby bol aj po vyklopení (napr. ovál, kruhový so srdiečkom,...).
- pred pečením sa cesto z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie.
Naše ošatky sú celulózové. Viete, prečo je to najlepší druh ošatky?
- je vyrobená z prírodných materiálov
- je prievzdušná
- chráni prírodu tým, že je rozložiteľná
- má dlhú životnosť
- narozdiel od pedigových do nej netreba dávať utierku; stačí ju vysypať maizenou (kukuričný škrob)
- narozdiel od pedigových sa z nej neulamujú kúsky dreva
- z celulózovej ošatky vyklopíte cesto oveľa jednoduchšie ako z pedigovej
- naše celulózové ošatky sú pôvodom z EÚ, sú testované a schválené pre styk s potravinami
Použitie ošatky:
1. PRED POUŽITÍM - novú ošatku dobre oprášte. Skôr ako dáte cesto do ošatky, treba ju vysypať kukuričným škrobom (maizenou).
2. POUŽITIE OŠATKY - ak máte ošatku so vzorom (napr. srdce, vrkoč, mlyn,...), môžete vzor vysypať rôznymi posypmi napr. sezamovými alebo ľanovými semienkami, makom, mexickým korením, slnečnicovými či tekvicovými semienkami,... Posypy a semienka vytvárajú pekný kontrast s kôrkou upečeného chlebíka - takto upečený chlieb sa na Slovensku dáva aj do daru.
Cesto potom dajte do ošatky spojom nahor. Prikryte krytom alebo utierkou a nechajte kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na horúci plech a dajte piecť.
3. ÚDRŽBA OŠATKY - ošatku nikdy nenamáčajte do vody! Stačí ju len oprášiť a nechať voľne vyschnúť.
NAŠLI STE NA OŠATKE ŠKVRNU?
Ak ste našli na ošatke tmavšiu škvrnu, je to dôkaz kvality použitého materiálu. Na výrobu týchto ošatiek sa používa 100% prírodná buničina z ekologických zdrojov, ktorá je bez akýchkoľvek chemikálií. Táto buničina sa vyrába stlačením čerstvého dreva na otočných kamenných valčekoch. Lignín, ktorý je súčasťou prírodného dreva, je súčasťou tohto materiálu ako druh prírodného „lepidla“. Ak na ošatkách nájdete žltú alebo hnedú škvrnu, verte, že je to je spôsobené prítomnosťou lignínu, ktorý môže zmeniť farbu v priebehu sušenia, alebo ako reakcia na slnečné svetlo. Je to dôkaz čerstvosti a kvality použitej buničiny.
Neviete akú veľkosť ošatky si vybrať? Nevadí - pripravili sme pre Vás kalkulačku, ktorá Vám s tým pomôže. Veľkosť ošatky sa vyberá podľa súčtu všetkých surovín, ktoré sú v recepte na chlebík. Nájdite si recept, ktorý chcete piecť a údaje z neho napíšte do kalkulačky.
Nájdete tu aj rôzne pomôcky, ktoré Vám pomôžu pri pečení domáceho pečiva, ako napríklad široké karty na prácu s hydratovaným cestom, raznice na kaiserky a pletenky ale aj rôzne posypy ako hrubozrnná soľ či rôzne semienka.
Ak hľadáte darček pre niekoho so záľubou v pečení, nájdete tu tiež rôzne nápady, čo podarovať. Ak by ste si predsa neboli istý čo vybrať, môžete využiť aj naše darčekové poukážky a obdarovaný si potom môže vybrať to, čo sa mu najviac páči :)
Najpredávanejšie
Materiál: celulóza
Priemer: 28,3 cm
Viac o ošatke sa dozviete dole v detailných informáciách. Kalkulačku na výpočet veľkosti ošatky nájdete na hlavnej stránke TU.
Upečte si domáce žemle a kaiserky ako profesionálni pekári!
S touto pomôckou si jednoducho na vytvarovaný bochník cesta naznačíte tvar pletenky a nemusíte nič zapletať. Môžete posypať ľanovými alebo sezamovými semienkami, prípadne hrubozrnnou soľou (všetko nájdete aj u nás).
Rozmer: viď obrázok
Materiál: plast
Farba: modrá, žltá, ružová, biela, hnedá (podľa dostupnosti)